Anaalklierproblemen:
Iedere hond heeft twee anaalklieren deze bevinden zich aan beide kanten van de aars. De anaalklieren bevatten een sterk ruikende, stinkende vloeistof die qua kleur en consistentie sterk kan verschillen. Ze hebben hun opening in de anus.
Onder normale omstandigheden worden de anaalklieren geledigd wanneer de hond zijn ontlasting doet. Zo krijgt iedere stoelgang die de hond verlaat de specifieke geur mee. Dat werkt als een signaal- en markeerfunctie voor andere honden. Zo kunnen ze geledigd worden als waarschuwing of in geval van stress.
Wat als ze onvoldoende geledigd worden?
Wanneer de anaalklieren onvoldoende geledigd worden, gaat de inhoud zich ophopen in de klier. Dit zorgt vooral voor jeuk en irritatie. De hond gaat dan sleetje rijden (met achterhand over de grond schuren) en ook frequent likken/ bijten onder of zijdelings van de staart.
Wat zijn de oorzaken van het onvoldoende ledigen?
De mogelijke oorzaken zijn:
- indikking van de inhoud die hierdoor moeilijker passeert
- te nauwe afvoeropeningen
- een voorafgaande periode van diarree waardoor de mechanische lediging onvoldoende was
- afwijkende anatomische bouw van de anaalklier
Welke problemen kunnen er ontstaan wanneer de anaalklieren zich onvoldoende ledigen?
Door de ophoping van de inhoud ontstaat er vooral jeuk en irritatie maar kan verder evolueren tot een ontsteking van de klier. Dan spreken we van een anaalklierontsteking dit kan aanleiding geven tot abcesvorming.
Anaalklierontsteking:
De klier is verdikt, heeft vaak een bloederige of etterige inhoud en veroorzaakt veel jeuk en pijn. De hond likt en bijt onder de staart. De behandeling ervan bestaat uit het leegdrukken en ook heel belangrijk het spoelen van de klier met een ontsmettende oplossing van de klier.
Anaalklierabces:
Vanuit een anaalklierontsteking kan een anaalklierabces ontstaan. Wanneer de ontstoken inhoud zich in de klier ophoopt, kan deze uitbreken als abces waardoor een hoeveelheid bloederige smurrie vrijkomt. Dat gaat gepaard met irritatie maar ook pijn. De behandeling bestaat uit spoelen, pijnstiller en soms ook antibiotica.
Kunnen anaalklieren operatief verwijderd worden?
Anaalklieren kunnen operatief verwijderd worden en dit raden we aan bij honden die frequent last hebben van hun anaalklieren. De operatie houdt in dat de klieren volledig chirurgisch worden verwijderd. Gezien de klieren uitmonden in de anus (thv sluitspier), is het mogelijk dat na de operatie de hond tijdelijk inconinent is. Dit laatste is bijna steeds van voorbijgaande aard.
Kan er “preventief” iets worden gedaan zodat er zo weinig mogelijk problemen ontstaan met de anaalklieren?
Inderdaad preventie is de meest ideale situatie. Ervoor zorgen dat de inhoud tijdig uit de klieren wordt verwijderd is het hoofddoel. . Dit kan door te zorgen voor een goede vertering en stoelgang. Glandex en Glandex wipes kunnen hiermee helpen (meer informatie hierover: Verwen je dier)
Je mag ook steeds een afspraak maken met één van onze dierenartsen wanneer je merkt dat hij/zij jeuk heeft of gaat sleetje rijden dan drukken we de klieren manueel leeg zo kunnen we anaalklierabcessen voorkomen.