Algemeen weetje
Bloedtransfusie bij dieren
Bloedtransfusies bij dieren ook mogelijk zijn. Soms is een dier zodanig ziek dat een bloedtransfusie noodzakelijk is.
Zo heeft Victor bloed gedoneerd voor zijn speelkameraad Jetson, die rattenvergif opgegeten had. Jetson is er gelukkig helemaal terug bovenop gekomen en dit dankzij onze held Victor!
Geïnteresseerd om ook jouw hond/kat aan te melden als bloeddonor?
De voorwaarden zijn: een goede gezondheid, correct gevaccineerd, het
gewicht (hond: min 30kg, kat: min 4kg) en liefst in de buurt van
Tessenderlo wonen.
Voor meer info kan je de praktijk altijd contacteren.
Honden- en kattenweetje
Op zoek naar een naam voor je pup of kitten? Dit zijn misschien niet de meest originele namen, maar het waren in 2017 wel de populairste namen voor honden en katten:
Hond |
Kat |
1. Max
|
1. Luna |
2. Diesel |
2. Pip |
3. Luna |
3. Nala |
4. Bailey |
4. Coco |
5. Bo |
5. Max |
Konijnenweetje
Konijnen hebben 2 soorten stoelgang
- Caecotrofen: dit eten de konijnen op om nog voedingsstoffen uit te halen (plakkerige keutels)
- Gewone keutels (droge keutels)
Kattenweetje
Katten kunnen links of rechtspotig zijn.
Vanaf de eerste zes levensmaanden van een kat, vormt dat dier zijn/haar voorpootvoorkeur. Die ligt na het eerste levensjaar helemaal vast.
Een Ierse dierpsycholoog liet katten even aan een stukje tonijn ruiken en deed vervolgens de lekkernij in een (open) glazen potje. De kat liep op het potje af en hengelde met een van zijn voorpoten naar de vis. De onderzoeker noteerde met welke poot het eerst.
Dat blijkt bij kittens van twaalf weken nog niet uit te maken, na een half jaar begint er een patroon te ontstaan en na een jaar hebben de meeste katten een duidelijke voorpootvoorkeur: de meeste katers zijn links, de meeste poezen rechts.
Katten die goed konden hengelen, hadden tegen die tijd in totaal anderhalve kilo tonijn binnen kunnen krijgen, zo vaak werd het experiment herhaald.
Uitvoerig getest
Dierpsychologen uit Belfast beschrijven hun onderzoek onder 37 rasloze huiskatten, allemaal geen familie van elkaar. Van de twaalf jonge katjes die ze volgden van twaalf weken tot een jaar oud, had slechts één van de vijf katers na een jaar geen duidelijke voorkeurspoot.
De andere vier katers waren op éénjarige leeftijd duidelijk links en alle zeven vrouwtjes rechts. Daarnaast testten de Ieren nog elf katten van een half jaar en veertien katten van een jaar oud. Daarbij vonden ze een vergelijkbaar voorkeurspootpatroon, dat waarschijnlijk stabiel blijft.
Dit suggereert, schrijven de onderzoekers, dat links- of rechtspotigheid ten minste deels biologisch bepaald is. Misschien dat katten die met broertjes of zusjes opgroeien, daar ook nog door worden beïnvloed. Dat moet apart worden onderzocht.
Ook allerlei andere dieren hebben een 'voorkeurskant', zoals bultrugwalvissen, zeeleeuwen, duiven, kippen, honden, muizen en padden.
Puppyweetje
Een pup heeft 12 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen.
Als een pup zijn melktanden wisselt komen daar nog eens 14 tanden bij!
Hij heeft dan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 knobbelkiezen en 16 knipkiezen!
Honden en zoogdierenweetje
Een hond heeft een penisbotje. Dit zoals de mannetjes van veel zoogdiersoorten, waaronder een groot deel van de roofdieren en knaagdieren en enkele soorten primaten. Bij andere zoogdieren, waaronder buideldieren, hyena's, haasachtigen en de mens, ontbreekt het penisbot.
Sommige diersoorten, bijvoorbeeld verschillende soorten galago's, zijn enkel goed van elkaar te onderscheiden door de vorm van het penisbot. De walrus heeft het langste penisbot, met een lengte van rond de zestig centimeter.
Kattenweetje
Een kater kan slechts 2 kleuren hebben, een driekleurige kat is bijna altijd een kattin.
Hoe komt dit?
Kattinnen hebben twee X-chromosomen in hun cellen, terwijl katers 1 X- en 1 Y-chromosoom per cel bezitten. Het toeval wil dat het gen voor de hoofdkleur van katten, zwart of ros (90% van de rosse katten zijn katers), op één van die geslachtschromosomen ligt: de X.
Katers hebben dus weinig keuze: elke cel bevat één en dezelfde code voor vachtkleur. Maar katinnen, met hun twee X-en, hebben twee versies van het kleurgen: ofwel twee dezelfde ofwel twee verschillende. In het eerste geval krijg je een zwarte of rosse kattin, in het laatste een gevlekte.
Het mechanisme dat achter de ‘lapjes’ zit, heet X-inactivatie. Ongeveer twee weken na de bevruchting van een eicel, wordt een van beide X-chromosomen in de cellen van vrouwelijke embryo’s het zwijgen opgelegd. Dat gebeurt in elke cel willekeurig. Sommige cellen dragen dus de code voor een zwarte vachtkleur, terwijl andere cellen de ros-code bevatten. Alle dochtercellen die vanaf dan ontstaan, hebben dezelfde geactiveerde X als hun moedercel, waardoor er zwarte en rosse zones op het lichaam van de kattin ontstaan.
Tijd voor de uitzondering.
Soms worden mannetjeskatten geboren met een extra chromosoom: ze hebben dan twee X-en en één Y. Zulke katers zijn steriel, maar hun Y-chromosoom zorgt ervoor dat ze mannelijke kenmerken vertonen. Als XXY-katers twee verschillende vachtkleur-codes bezitten, zijn het lapjeskaters.
Andere kleuren?
De echte kattenliefhebber vraagt zich nu af hoe het dan met al die andere kleuren zit. Bijvoorbeeld de zachter gekleurde poezen met grijze en cremekleurige vlekken. Wel, ook zulke poezen zijn steeds vrouwtjes die de codes voor zwart én ros op hun X-chromosomen hebben liggen. Daarnaast hebben ze nog een ander erfelijk kenmerk, dat hun vachtkleur verdunt: zwart wordt grijs en ros word creme. De witte aftekeningen van katten, worden door nog een ander gen bepaald en zijn compleet onafhankelijk van het zwart/rode gen.
Andere dieren
Kleurengenetica zit bij elke diersoort helemaal anders in elkaar. Bij honden en paarden bijvoorbeeld, bestaan er wel driekleurige mannetjes. Bij de mens liggen de genen voor haarkleur trouwens niet op de geslachtschromosomen. Een lapjesmens zal je dan ook niet gauw tegenkomen.
Hondenweetje
Een hond kent het verschil tussen links en rechts!
Een hond die naar rechts kwispelt wekt vertrouwen, maar kijk uit voor linkse kwispelaars.
Honden zien het verschil tussen een soortgenoot die naar links of naar rechts kwispelt. Dit betekent onrechtstreeks dat ze, net als wij, twee hersenhelften hebben die verschillend gespecialiseerd zijn. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het blad Current Biology.
Dezelfde groep had eerder al aangetoond dat honden naar rechts kwispelen als ze positieve gevoelens ervaren (bij het zien van het baasje, bijvoorbeeld), en naar links als ze negatieve gevoelens ervaren (bijvoorbeeld als ze een dreigende soortgenoot zien).
Nu blijkt dat ze die uiting van emoties ook herkennen bij een andere hond.
Als die naar rechts kwispelt is zijn linker hersenhelft het actiefst, en dat betekent dat hij zich goed voelt. De toekijkende hond blijft dan zelf rustig en ontspannen. Maar als zijn tegenspeler naar links kwispelt, is diens rechterhersenhelft het actiefst en heeft hij niet veel goeds in de zin. De toekijkende hond wordt dan onrustig, en zijn hartslag gaat omhoog.
De onderzoekers gaan ervan uit dat de honden niet bewust signalen uitsturen naar elkaar, of daar in elk geval niet bewust voor kiezen. Het asymmetrisch kwispelen is een automatisch bijproduct van het asymmetrisch activeren van hun hersenhelften.
Maar juist omdat ze er geen controle over hebben, is het een nuttig signaal: ze kunnen er niet mee liegen. Voor eigenaars en dierenartsen kan het zeer nuttig zijn om te weten hoe een hond zich voelt.
Wist je dat?
Wist je dat de neusspiegel van een hond een unieke structuur heeft? Je kan het vergelijken met de vingerafdruk bij de mens!
Honden en kattenweetje
Hieronder geven we u een lijst van etenswaren die giftig zijn voor hond en kat:
- chocolade
- druiven
- ui
- prei
- rozijnen
- broccoli
- look
Kattenweetje
Anno 2013 hebben veel mensen een iPad. Handig om op te internetten, notities te maken en spelletjes te spelen. Dat laatste is er nu niet alleen meer voor jou, maar ook voor je kat! Tabletgames voor katten zijn een nieuw fenomeen en hebben al veel hilarische YouTubefilmpjes opgeleverd.
meer weten? klik hier
Hondenweetje
Een Amerikaanse neurowetenschapper heeft geprobeerd het hondenbrein te ontcijferen.
Zijn conclusie? Honden hebben gevoelens, net als wij.
Gregory Berns is een Amerikaanse neuropsychiater en econoom. Hij onderzoekt al enkele jaren hondenhersenen en slaagde erin honden te trainen om een halve minuut lang doodstil te zitten, zodat hij een MRI-scan van hun brein kon nemen.
Berns vond een verbazingwekkende overeenkomst tussen de structuur en functie van een belangrijk hersengebied bij mensen en honden, de nucleus caudatus, of staartkern.
Bij mensen speelt dat gebied een belangrijke rol als we ons verheugen op iets leuks, eten, liefde, geld. Bij honden licht het op als ze denken dat ze eten krijgen, als ze de geur ruiken van een bekende persoon of dier, of wanneer de eigenaar terugkwam nadat hij even ‘uit beeld’ was gestapt. ‘Dezelfde dingen die de menselijke staartkern activeren – die geassocieerd zijn met positieve emoties – doen dat ook bij honden. Ze kunnen dus liefde en aanhankelijkheid voelen.’
Volgens Berns is het waarnemingsvermogen van een hond dus vergelijkbaar met dat van een kind. ‘We kunnen het niet langer negeren: honden hebben emoties, net als wij.’
Konijnenweetje
Alle konijnen bezitten een aangeboren drang tot zindelijkheid. Laat je konijn meerdere keren per dag een kwartiertje vrij lopen. Je laat hem het best los vóór het eten. De drang om zijn behoefte te doen, is dan niet zo groot.
Zet, als je konijn vrij rondloopt, een konijnenbak klaar en zet je konijn er even in. Als hij desondanks zijn behoefte op een andere plaats doet, schreeuw dan niet tegen hem; daarmee maak je hem alleen maar bang. Ruim de plas op met een licht schoonmaakmiddel. Neem de keuteltjes op en leg deze op een krant. Leg de krant op de 'plaats des onheils'. Nu bestaat de kans dat het konijn deze opstelling als zijn bak zal accepteren. Als het van de eerste keer niet lukt, blijf dan de procedure volgen tot hij het begrijpt.