Endoscopie:
Endoscopie is het gebruiken van een camera om inwendige zones van het lichaam te beoordelen. Meestal wordt endoscopie uitgevoerd om letsels in beeld te brengen en eventueel bijkomende stalen te nemen, zodat een correcte diagnose bekomen kan worden. Het kan echter ook ingezet worden tijdens bepaalde chirurgische ingrepen.
In onze praktijk beschikken we over de nodige apparatuur en zijn onze dierenartsen ervaren in het uitvoeren van de volgende procedures:
- Endoscopie van de neus en keel
- Endoscopie van het oor
- Endoscopie van slokdarm en maag (Gastroscopie)
- Endoscopie van het spijsverteringsstelsel
- Endoscopie van het uro-genitaalstelsel.
Endoscopie van de neus en keel:
Rhinoscopie
Deze techniek laat ons toe om de neusholte te beoordelen en wordt onder andere gebruikt bij patiënten met de volgende symptomen: niezen, neusvloei en neusbloedingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een vreemd voorwerp of poliep.
Tracheoscopie
Hierbij wordt de luchtpijp beoordeeld. Dit kan nodig zijn bij dieren met een chronische hoest of ademhalingsmoeilijkheden.
Voorbeeld 1. Rhinoscopie: Poliep neusholte

Voorbeeld 2. Tracheoscopie: Uitpuilende speekselklier
Endoscopie van het oor
Otoscopie
Inspectie van het oor is soms noodzakelijk bij dieren met chronische oorontstekingen of hoofdschudden. Via endoscopie kan er dan gecontroleerd worden of er enig vreemd voorwerp (bv. Grasaar) aanwezig is en kan het trommelvlies grondig geinspecteerd worden.
Voorbeeld 3. Otoscopie: Grasaar in oor
Voorbeeld 3: Otoscopie: Gescheurd trommelvlies
Endoscopie van de slokdarm en maag
Gastroscopie
Zowel de maag als de slokdarm kunnen vlot met endoscopie in beeld gebracht worden (ook bij kleinere honden). Dit kan noodzakelijk zijn bij het vermoeden van maagontstekingen, maagzweren of tumorale processen maar ook bij opname van vreemde voorwerpen. Deze voorwerpen kunnen dan via endoscopische begeleiding verwijderd worden zodat een ingrijpende chirurgie niet nodig is.
Voorbeeld 5. Gastroscopie: Saté-stokje verwijderd
Voorbeeld 6. Gastroscopie: ijscrème bakje verwijderd
Voorbeeld 7. Gastroscopie: Kroonkurk verwijderd


Endoscopie van het spijsverteringsstelsel
Colonoscopie/Duodenoscopie
Zowel het eerste deel van de dunne darmen als het laatste deel van de dikke darm kunnen in beeld gebracht worden. Hierdoor is het mogelijk om een correcte diagnose te stellen bij patiënten met chronische darmproblemen zoals diarree, persen en vermageren.
Voorbeeld 8. Colonoscopie: Chronische darmontsteking

Endoscopie van het uro-genitaalstelsel
Cystoscopie/Urethroscopie/Vaginoscopie
Hierbij wordt met behulp van de camera respectievelijk de blaas, de urethra en de vagina geïnspecteerd. Patiënten met chronische en/of steeds weerkerende problemen van de urinewegen kunnen hierbij gebaat zijn. Bijvoorbeeld anatomische abnormaliteiten, blaasstenen, massa’s en poliepen kunnen op deze manier gediagnosticeerd worden.
Voorbeeld 9. Endoscopie uro-genitaalstelsel: anatomische afwijking ter hoogte van vestibulum (vagina) (aanwezigheid septum).