Oorontsteking is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond.
We maken een onderscheid tussen een acute oorontsteking (klachten sinds enkele uren tot een week) en een chronische oorontsteking.
Wanneer we het over oorontsteking hebben, gaat het voornamelijk over een ontsteking van de uitwendige gehoorgang eventueel met de oorschelp erbij.
Wat zie ik aan een hond met oorontsteking?
Symptomen van een oorontsteking kunnen sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten.
De meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Schudden met de kop
- Krabben aan het oor
- Kop schuin houden met het ontstoken oor omlaag
- Pijn bij aanraking
- Veel oorsmeer of pus aan de binnenkant van de oorschelp
- Stinkende geur uit de oren
- Verdikking van de gehoorgang
- Doofheid/slechthorend
Waar kan oorontsteking door veroorzaakt worden?
- Bacteriën: een veel voorkomende oorzaak van oorontsteking. Plotselinge groei van bacteriën die normaal gesproken op de huid voorkomen kunnen etter en roodheid veroorzaken. Veel ernstiger en moeilijker te behandelen is de oorontsteking door bacteriën die we normaal niet zien in de gehoorgang, de zogenaamde pathogene bacteriën. Pseudomonas is een voorbeeld van een dergelijke bacterie.
- Gisten: zijn eencelligen schimmels die ernstige oorinfectie kunnen veroorzaken die wel eens hardnekkig kan zijn.
- Vreemde voorwerpen: die niet in het oor thuis horen kunnen acute oorproblemen veroorzaken. Ingedroogd oorsmeer dat tegen het trommelvlies aandrukt en in de zomer is de grasaar nogal eens de oorzaak.
- Huidproblemen: zoals allergieen zijn een zeer onderschatte oorzaak van vooral chronische oorklachten. Waarschijnlijk heeft meer dan 50% van alle chronische oorproblemen een huidprobleem als onderliggende oorzaak. De uitwendige gehoorgang is immers gewoon een voortzetting van de huid, alleen is het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten (warmer, vochtiger, meer huidvetten).
- Oormijt: een zeer besmettelijke parasiet vooral bij pups
- Onjuiste behandeling met zalf: vooral bij chronische oorontsteking is dit helaas een veel voorkomende oorzaak.
→Veel gemaakte fouten: te korte behandeling met antibioticazalf , te vroeg stoppen (wanneer klachten afnemen, is vaak de infectie nog niet over), te veel verschillende zalven gebruiken zonder gericht onderzoek.
Deze fouten hebben tot gevolg dat er nogal wat resistente bacteriën ontstaan. Deze zijn dan extra lastig te bestrijden.
Hoe stellen we de diagnose?
Er zijn heel wat oorzaken voor oorontsteking. Juiste en zorgvuldige diagnostiek is belangrijk voor een succesvolle behandeling.
- Onderzoek: een goede anamnese (vraaggesprek met de eigenaar) een zorgvuldig onderzoek van de HELE hond en een ooronderzoek met inspectie van de gehoorgang met een otoscoop.
- Microscopisch onderzoek of ook cytologie genoemd: van het oorsmeer geeft informatie over de aanwezigheid van gisten, bacteriën en mijten
- Bacteriologisch onderzoek: een belangrijk hulpmiddel, vooral wanneer er een vermoeden is van een resistente bacterie
- Huidonderzoek: wanneer er een allergie als primaire oorzaak verwacht wordt kan bijvoorbeeld een hypoallergeen dieet gestart worden of een allergietest worden gedaan.
Wat is de juiste behandeling voor oorontsteking bij de hond?
Dit is volkomen afhankelijk van de oorzaak, een juiste diagnostiek vooraf is dus belangrijk.
- Zalven/ druppels: in verschillende vormen dit ter bestrijding van de roodheid, bacteriën, gisten en mijten
- Spot-on: pipet in de nek, als er mijten in het oor zitten • Pijnstillers: ooronstekingen kunnen erg pijnlijk zijn
- Reinigers: gebruikt om grote hoeveelheden etter of oorsmeer te verwijderen, en ook voorafgaand aan zalven om de zalf daar te laten werken waar het hoort.
Kan ik oorontsteking voorkomen?
Helemaal te voorkomen is een oorontsteking niet, maar er zijn wel een aantal richtlijnen om de kans zo klein mogelijk te maken.
Niet doen:
- Slechts één of twee dagen zalven, te vroeg stoppen veroorzaakt resistentie tegen antibiotica.
- Zalven met oude oorzalf: De meeste oorzalven zijn na opening slechts beperkt houdbaar.
Wel doen:
- Geef je dier een hoogkwalitatieve voeding, dit zorgt voor een gezonde huid. aangezien de binnenbekleding van het oor een verlengstuk van de huid is, betekent een gezonde huid ook een gezond oormilieu met verminderde kans op oorontsteking.
- Krijg je er een pup of kitten bij dan is het verstandig deze eerst door ons te laten controleren voordat deze in aanraking komt met de reeds aanwezige dieren. Zo voorkom je een eventuele besmetting van oormijt.
- Wanneer je moet zalven, volg dan de instructies van je dierenarts zorgvuldig op. Wanneer je dierenarts vraagt om op controle te komen dan is dat om te kijken of de infectie helemaal voorbij is.
Samenvatting
Oorontsteking is een veelvoorkomend probleem bij honden. Zorgvuldige diagnostiek is belangrijk in verband met de in te stellen behandeling. Door zorgvuldige diagnostiek, een juiste behandeling en een gemotiveerde eigenaar zijn zelfs de meest chronische oorontstekingen vaak goed te behandelen. Zo kan voorkomen worden dat een hond zijn leven lang last blijft houden van een oorontsteking.