Word je ook zo blij als een kind bij de eerste zomerse temperaturen?
Voor je hond kan het warme weer echter zwaarder uitvallen dan je zou denken. Omwille van hun dikke pels hebben ze een groter risico op oververhitting. Honden bezitten geen zweetklieren en kunnen hun warmte alleen maar kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Vooral honden met een donkere vacht of korte snuit (bijvoorbeeld Franse Bulldog, Mopshond,…) hebben hier veel last van. Zorg er dus voor dat er altijd drinkwater beschikbaar is en probeer ook andere verkoeling (tuinslang, sprinkler) te voorzien op warme dagen.
Belangrijk! Laat je hond NOOIT achter in de auto op een warme dag, de temperatuur in de auto kan op enkele minuten tijd gemakkelijk al snel oplopen tot meer dan 50°C, zelfs als je een raampje laat openstaan!
Hoe herken je een hond met zonnesteek? Wanneer je hond tijdens de wandeling plots moet braken en vervolgens gaat liggen en niet meer recht wil staan, duidt dit op een vermoedelijke zonnesteek. Sommige honden kunnen bovendien niet meer stoppen met hijgen of hebben acute diarree. Indien je merkt dat je hond mogelijk een zonnesteek heeft, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts!
Naast oververhitting kunnen honden, net als ons, ook verbranden. Honden verbranden voornamelijk op de plaatsen waar ze minder behaard zijn zoals de neusrug, oorranden en buik. Om dit te voorkomen ga je best niet op de heetste momenten van de dag met je hond wandelen. Daarnaast kun je de gevoelige plekjes insmeren met een aangepaste zonnebrandcrème zoals bijvoorbeeld de Dermoscent Sunfree. Deze zonnebrandcrème is speciaal voor honden en is niet schadelijk wanneer deze opgelikt wordt.