Hulsterheide » diensten » behandelingen » katten » toxoplasmose

Toxoplasmose

Wat is toxoplasmose?

De volledige naam van deze ééncellige darmparasiet is Toxoplasma gondii. Hij is slechts één tot twee weken in het leven van de kat aanwezig en vermenigvuldigt zich dan in de darmwand. Een besmetting noemen we toxoplasmose. Eitjes worden opgenomen via voeding en gaan na passage door het spijsverteringsstelsel vervolgens mee naar buiten in de ontlasting van de kat. Ongeveer de helft van de katten raakt, gemiddeld wanneer ze 6 maanden oud zijn, besmet in de tuin (na het begraven van hun uitwerpselen) of na het eten van een besmet prooidier. Daarna bouwen ze levenslange weerstand op. 

Is het te merken dat een kat besmet is?

Een kat met een actieve toxoplasmose kan last hebben van verminderde eetlust, moeilijker ademen, oogproblemen, koorts, darm -en zenuwverschijnselen

Wat gebeurt er met de eitjes?


foto van een oöcyste

In de ontlasting kapselen de eieren zich vanaf twee dagen na uitscheiding in (oöcysten). Dan pas zijn ze besmettelijk. Het vervelende is dat ze heel lang besmettelijk blijven, in tuinen, parken en zandbakken waar de kat haar uitwerpselen begraaft. Zogenaamde tussengastheren zoals schapen, runderen, vogels en knaagdieren, maar ook de mens kunnen zich weer besmetten met deze cysten (via grondcontact) waarna ook een vermenigvuldiging in het lichaam plaatsvindt. In de spieren en hersenen vormen zich dan weefselcysten. Deze cysten kunnen jarenlang aanwezig blijven en zelfs na de dood van de gastheer nog lange tijd infecties veroorzaken als hiervan wordt gegeten. En wanneer katten uiteindelijk weer besmette prooidieren eten, is de cirkel rond. In streken waar geen katten voorkomen, wordt de ziekte niet bij de mens aangetroffen.

Hoe raken mensen besmet?

De meeste mensen worden met Toxoplasmose besmet door het eten van weefselcysten in onvoldoende verhit vlees of door opname van oöcysten via tuingrond, compost of onvoldoende gewassen groenten en fruit (vaak uit eigen tuin). Dit verklaart ook waarom eigenaren met een hond een grotere kans lopen om met Toxoplasma besmet te raken dan kattebaasjes! Na het ravotten in park, bos of tuin springt een hond vaak enthousiast met zijn modderige pootjes tegen zijn eigenaar op. Een kat likt zich altijd schoon en zal niet snel aarde overbrengen op de mens. 

Via de kattebak dan?

De kans dat infectie plaatsvindt na contact met kattenpoep thuis is eigenlijk nihil. Aangezien een (jonge) kat maar een paar weken in zijn leven uitscheider van eitjes is. Daarnaast hebben eitjes nog eens minimaal twee dagen nodig om besmettelijk te worden. Tenslotte raken lang niet alle katten besmet. Andere manieren om besmet te raken zijn een aangeboren infectie, na besmetting tijdens of vlak voor de zwangerschap

Hoeveel mensen worden er besmet?

Bijna iedereen loopt in zijn leven een keer een besmetting op met toxoplasma en bouwt daarna weerstand op tegen volgende infecties.
De besmettingsgraad van de bevolking verschilt echter van land tot land. Het hangt vooral af van de eetgewoontes, en dan vooral of er in een land geregeld rauw vlees wordt gegeten. 

Wat gebeurt er als een mens besmet is?

In de meeste gevallen verloopt een toxoplasma-infectie bij de mens onopgemerkt. Heel soms is er sprake van vage klachten die lijken op een lichte griep. Daarnaast is een acute infectie bekend met lymfekliervergroting (vooral in de hals), vermoeidheid, hoofd-, keel of spierpijn. Deze klachten kunnen gedurende enkele maanden aanhouden of telkens terugkeren. 

En wat als een vrouw zwanger is?

Een toxoplasma- infectie van een zwangere vrouw die nog nooit eerder in aanraking is geweest met deze parasiet brengt grote risico’s voor haar ongeboren kind met zich mee. Dit is dus het grootste risico van een toxoplasma besmetting. Wanneer de baby tijdens de zwangerschap wordt besmet kan deze bij de geboorte oog- en hersenafwijkingen hebben. Als er bij de geboorte geen verschijnselen aanwezig zijn, bestaat nog wel een kans dat het gezichtsvermogen gedurende de komende twintig tot dertig jaar af gaat nemen, mogelijk met blindheid tot gevolg.

Voor wie is het nog meer gevaarlijk?

Vooral voor mensen met een verminderde afweer. Dit bijvoorbeeld zijn doordat ze chemotherapie ondergaan of bij AIDS-patiënten, die een ook een verminderde afweer hebben. Meestal gaat het om een eerder doorgemaakte infectie die opnieuw actief wordt. Hoewel de symptomen hetzelfde zijn als bij mensen met een gezonde afweer, treden nu ook vaak problemen met de ogen en hersenen op. Een uitgebreid onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van een kat in huis de kans op toxoplasma ook bij deze risicogroep niet vergroot.

Moet de kat niet - eventjes - verhuizen als een vrouw zwanger is?

Nee, echt niet. Omdat een kat nauwelijks een rol speelt bij de directe besmetting. Het is daarom absoluut niet nodig de kat het huis uit te doen bij zwangerschap en ook niet bij een geval van toxoplasma in het gezin. Zwangere vrouwen worden geadviseerd om zorgvuldig de normale hygiënische maatregelen in acht te nemen zoals handen wassen, fruit schillen, groenten wassen en/of koken en geen rauw vlees te eten. Besmetting na grondcontact is te voorkomen door te tuinieren met handschoenen aan en zandbakken af te dekken. En de kattebak? Verschoon hem dagelijks met handschoenen aan of – om zelfs het geringste spoortje twijfel uit te bannen – laat dit klusje deze maanden aan een ander gezinslid over!