Inleiding.
De Gerbil, ook wel (mongoolse) woestijnrat of springmuis genoemd komt voor in de droge gebieden van Oost-Europa en Noord-Afrika. De Gerbils die als huisdier worden gehouden komen uit Mongolië. Het zijn knaagdieren met een zeer sterke familieband. Een ouderpaartje kan een groot gezin met veel nakomelingen voortbrengen die gezamelijk in een grote onderaardse woning leven met aparte slaapkamers, voorraadkamers en een uitgebreid gangenstelsel. Rondom de woning zitten altijd enkele mannetjes op wacht. Als er gevaar dreigt dan roffelen ze met hun pootjes, waarna de hele familie onder de grond vlucht.
Onder hun buik, net voor de navel hebben ze een geurklier waarmee ze hun territorium markeren.
Het zijn aktieve vriendelijke diertjes die zowel ’s nachts als overdag aktief zijn.
Als ze 3,5 week oud zijn kunnen ze naar hun nieuwe baas en bij goede verzorging worden ze gemiddeld 4 jaar oud.. We kennen echter ook gerbils die wel 8 jaar zijn geworden!! Ze wegen tussen de 50 en 130gr.
De beste manier om ze op te pakken is ze te drijven naar een hoekje van het hok en dan met 2 handen opscheppen. Nooit oppakken aan het staaruiteinde!!! Het staartvel kan dan afstropen. Gerbils zijn goed in groepen te houden, maar je moet ze wel samen zetten voordat ze volwassen zijn. Als je toch op latere leeftijd 2 gerbils bij elkaar wil zetten dan heb je de grootste kans van slagen als je een nieuw schoon hok neemt.
Huisvesting
Gerbils zijn zeer aktief en hebben daarom veel ruimte nodig. Een gerbil paartje heeft een kooi nodig van minstens 70x35x25cm (LxBxH).
De bovenkant altijd met gaas afsluiten want ze kunnen goed springen. De kooi moet gemaakt zijn van knaagbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal. Een klein nacht- of vluchthokje van hout zullen ze ook erg waarderen. Als bodembedekking kunt u het beste een 10cm dikke laag zaagsel van zacht hout nemen. Wat houtkrullen en hooi kunnen mooi worden gebruikt om een zandbad te nemen. Het zand dat voor chinchillas wordt verkocht is hiervoor zeer geschikt.
Omdat een gerbil bijna geen urine produceert en hele droge keutels maakt is het voldoende om 1 keer per week alle ontlasting uit de kooi te nemen en wat nieuw zaagsel op te strooien. Een keer per maand helemaal leeg maken en desinfecteren met een beetje chloor, soda of iets dergelijks.
De temperatuur in onze huiskamer is uitermate geschikt maar het is wel belangrijk dat de luchtvochtigheid zo laag mogelijk is. Dus pas op voor lekkende drinkflesjes.
Voeding en verzorging
Kijk de dieren regelmatig na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Let goed op of de gerbil niet vermagert, bij ziekte is dit vaak het eerste wat je opmerkt!
Als voeding zijn pellets het meest geschikt, bijvoorbeeld die voor cavia’s of ratten. Dagelijks hebben ze ook kleine hoeveelheden groente of fruit nodig zoals een stukje wortel of appel. Twee keer per week kan je als extra eiwitbron wat kaas, mager vlees of gekookt ei geven. Restjes voeding zo snel mogelijk uit de kooi halen. Het is erg belangrijk dat gerbils de hele dag kleine beetjes kunnen eten. Nooit vet eten geven!
Hiernaast moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.
Een drinkfles is het meest geschikt.
Voortplanting
Mannetjes kunnen vanaf 2,5 maand geslachtsrijp zijn. Bij vrouwtjes duurt het tot 3 maanden voordat ze zich kunnen voortplanten. De mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden omdat de afstand tussen de geslachtsopening en de anus ongeveer 2 keer zo groot is als bij de vrouwtjes. Het vrouwtje heeft iedere 4 tot 6 dagen een vruchtbare periode en kan vaak een dag na het werpen alweer gedekt worden.
Gemiddeld dragen gerbils 25 dagen en werpen ze 5 jongen. Ze worden kaal en blind geboren en wegen dan ongeveer 3 gr. Nestmateriaal moet echt ruim voldoende aanwezig zijn omdat de jongen anders doodgebeten worden. Na 3½ week mogen de kleintjes bij hun moeder weggehaald worden. Dit noemen we de speenleeftijd.
Enkele veel voorkomende ziekten
- Bij gerbils komen regelmatig huidklachten voor. Een mogelijke oorzaak voor huidklachten zijn schimmelinfecties. De infectie valt op door kale plekken, vooral rond de ogen en oren. De meeste infecties zijn niet besmettelijk voor mensen. De infectie laat zich goed behandelen.
- Een andere oorzaak van huidklachten is een vervetting van de vacht als de dieren geen zandbad kunnen nemen.
- Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere gerbils. Gerbils hebben tanden en kiezen die altijd doorgroeien en op elkaar horen af te slijten. Als ze scheef staan gaat dit wel eens mis. De gerbil wordt mager en laat bij het kauwen steeds stukjes voedsel uit zijn bek vallen. Vaak worden deze problemen veroorzaakt door te veel zacht voer. Meestal kunnen wij de tanden en kiezen weer glad maken en uw dier veel ellende besparen.
- Darmstoornissen (diarree) kennen vele oorzaken; vaak zijn het worminfecties of verkeerd voer. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, maar een algemeen advies is het dier 2 dagen alleen hooi en water te geven. Als het niet over gaat, niet te lang wachten met naar de dierenarts te gaan!
Gerbils laten niet snel zien dat ze ziek zijn, dus als je ziet dat hij niet lekker is is het dier meestal flink ziek. Wacht daarom niet te lang met naar de dierenarts te gaan.
Hoe eerder je begint met het behandelen van je ziek dier, hoe beter de vooruitzichten zijn.
Een goede tip: weeg je gerbil wekelijks op een weegschaal. Vermindering in gewicht is vaak het eerste teken dat er wat mis is met je gerbil!